Финансистът и критик на Кремъл Уилям Браудър е бивш работодател на юриста Сергей

...
Финансистът и критик на Кремъл Уилям Браудър е бивш работодател на юриста Сергей
Коментари Харесай

Путин ще бъде засегнат лично от европейския закон "Магнитски"

Финансистът и критик на Кремъл Уилям Браудър е бивш работодател на юриста Сергей Магнитски, умрял в съветски затвор след изтезания през 2009 година Браудър е най-големият чуждестранен вложител в Русия до 2005 година, когато фондът му " Хермитидж кепитъл "  е избран като " опасност за националната сигурност ". Щом схваща, че офисът на компанията му е претърсен и са конфискувани документи и печати, Браудър се свързва с Магнитски, който има известност на непогрешим експерт. Няколко месеца по-късно три от компаниите, притежавани от капиталовия фонд, са уличени в укриване на налози. Магнитски открива, че документите, иззети от офиса на " Хермитидж кепитъл ", са употребявани, с цел да бъдат трансферирани съветските компании на Браудър на името на нарушител, упрекнат в ликвидиране. Изтеглени са назад към този момент платени налози на стойност 230 милиона $. Финансистът и юристът му незабавно се обръщат към управляващите. Но вместо да разследва прехвърлянето на компаниите, прокуратурата повдига обвинявания против двамата за данъчни измами. Браудър остава отвън Русия, а Магнитски е задържан на 24 ноември 2008 година

След гибелта на юриста Браудър стартира международна акция на името на Магнитски против нарушаването на човешките права.

" Това е огромно развитие. Ако нарушителите на човешките права не могат да пътуват до Европа, това ще бъде пагубно за тях ", написа в Туитър Браудър, откакто в понеделник стана ясно, че Европейски Съюз стартира работа по европейски закон " Магнитски " по модела на американския пакет наказания срещу лица, които нарушават човешките права. През март Европейският парламент одобри резолюция, с която приканва за закон “Магнитски ” за целия Европейски Съюз. Според евродепутатите би трябвало да има режим на наказания, включващи заледяване на активи и възбрана за издаване на визи за лица, забъркани в съществено нарушаване на човешките права. В листата би трябвало да бъдат включени обособени хора, държавни и недържавни формирования, които са съдействали физически, финансово или посредством систематична корупция за сходни злоупотреби или закононарушения по света.

През август т.г. Европейският съд по правата на индивида осъди Русия за голям брой нарушавания на човешките права по отношение на делото за гибелта на Магнитски. Съдът в Страсбург акцентира особено, че Магнитски е бил измъчван от надзирателите и тези обстоятелства не са били съответно разследвани. Както и че не е получавал задоволително медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са " поначало несъответстващи ", тъй като не е било почетено правото му на обективен развой. Съдът призна Руската федерация за отговорна, че е нарушила няколко точки от Европейската спогодба, и осъди страната да изплати на родственици на Магнитски 34 000 евро като обезщетение.

През 2012 година Съединени американски щати одобриха закона " Магнитски ", който глоби съветски длъжностни лица, забъркани в нарушавания на човешките права. След това Конгресът направи закона световен. Той позволява на американското правителство да пази хора по целия свят, станали жертва на репресии и нарушени правата, тъй като са разкрили корупция по върховете на властта. Преди 2 години банкерът Цветан Василев изиска протекция от Съединени американски щати по силата на закона " Магнитски ". Резултатът от молбата му още не е прочут. В началото на седмицата Съединени американски щати приложиха световния закон  срещу граждани и компании от Сърбия, Венецуела, Латвия, Камбоджа,Словакия, Саудитска Арабия.

" Сега " потърси Браудър за коментар по решението на Европейски Съюз да стартира работа по правната рамка " Магнитски ". 

--

- Г-н Браудър, в понеделник, откакто висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел разгласи старта на работата по европейски закон " Магнитски ", вие казахте пред " И Ю Обзървър ", че законът би трябвало да има подобаващ инструментариум, с цел да се оправи с нарушителите на човешките права, и че би трябвало да носи името на Сергей Магнитски. Как си представяте тези подобаващи принадлежности?

- Основният въпрос е по какъв начин ще бъде прилаган законът, откакто бъде признат. Има сериозен риск законът да съществува на хартия, само че нито един извършител на човешките права в никакъв случай да не бъде глобен поради ужасната бюрокрация и неефективност на Европейски Съюз. Освен това би трябвало да се тормозим за някои страни в Европейски Съюз, които ще употребяват правото си на вето по въпросите на външните работи, с цел да оказват помощ на страни като Русия и Китай.

- Кои страни подозирате, че ще употребяват ветото си?

- Към този миг не чакам повече опасност от несъгласие. Унгария планираше такова, само че го отдръпна. Няма спънка пред приемането на закона.

- Защо той би трябвало да носи името на Магнитски? Не е ли достатъчно да пази правилата, които стоят зад това име?

- В момента има шест страни, които са приели закон " Магнитски " - Съединени американски щати, Канада, Англия, Естония, Латвия и Литва. Името Магнитски към този момент е синоним на забрани за визи и заледяване на активи. Владимир Путин трансформира в своя мисия да се опита да накара хората да не помнят името на Магнитски. Ако Европейски Съюз заличи името на Магнитски от закона, ще бъде силен знак и политическо решение да се успокои Путин. Освен това би било по-трудно да се хармонизира използването на закона, в случай че Европейски Съюз го опише по друг метод.

- 23 страни от Европейски Съюз гласоподаваха поддръжка. Знаете ли кои са останалите 5? И какви са претекстовете им да се сдържат?

- Холандски дипломати ми споделиха, че решението е единомислещо. Няма доказателства, че на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз някоя страна се е противопоставяла на закона " Магнитски ".

- Европейският закон " Магнитски " значи ли неограничени наказания против Русия?

- Не. Законът " Магнитски " е санкционен режим, ориентиран против дребен и стеснен брой извършители на правата на индивида в Русия или другаде по света.

- Как той ще се отрази на връзките сред Брюксел и Кремъл?

- Той няма да окаже материално влияние. Путин ще направи няколко гневни изказвания и нещата ще продължат по нормалния си метод. Така стана в последните шест случая след приемането на закона " Магнитски " в съответните страни. Това ще се случи и в този момент.

- А ще влияе ли върху връзките сред Европейски Съюз и Турция?

- Предполагам, че Европейски Съюз ще глоби турски служители за корист с правата на индивида. Тогава турското държавно управление ще стачкува, само че в последна сметка нищо няма да се случи с двустранните връзки.

- Ще повлияе ли европейският закон " Магнитски " персонално на Путин?

- Да, парите на Путин се държат от негови близки олигарси в Русия и на Запад. В един миг тези лица ще бъдат добавени в листата " Магнитски " и това ще засегне директно персоналните ползи на Путин.

- Знаете ли за съветски извършители на човешките права с ползи в България?

- Сигурен съм, че има доста.

- Защо?  

- България е страна, която е доста комфортна за руснаците в културно и езиково отношение.

- А известни ли са ви български извършители?

- Не съм специалист, само че бих предположил, че ги има.

- Заради предишното и сегашното на страната или тъй като ги има на всички места по света?

- Има извършители на права и клептократи в доста страни и изключително в страните от някогашния Източен блок.

- И Съединени американски щати, и Европейски Съюз употребяват източници на сила от страни, които не са демократични. Дали законът на Европейски Съюз " Магнитски "  ще лиши европейската дипломация от еластичност в енергийните покупко-продажби, или тъкмо противоположното?

- Това няма да има нищо общо. По силата на закона  " Магнитски " се лишават визите и се замразяват активите на съответни извършители на човешките права.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР